Agricultura

Comuna are o economie predominant agrară, dispunând de 5820 ha suprafaţă agricolă, din care 4464,64 ha suprafaţă arabilă, 373,3 ha păşuni, 167 ha livezi. În structura suprafeţei cultivate şi a producţiei vegetale, cele mai mari ponderi le deţin culturile de grâu, porumb, floarea-soarelui, legume şi cartofi. In vederea rentabilizării muncii în cultivarea terenurilor, sunt necesare investiţii în domeniul dotării cu maşini şi utilaje agricole performante, introducerea de soiuri cu productivitate ridicată, creşterea dimensiunilor exploataţiilor agricole prin stimularea asocierii şi alte măsuri specifice care să ducă la creşterea randamentului folosirii terenurilor agricole de bună calitate din comună.
- Legumicultura se practică pe sole mici, existând posibilitatea extinderii acestor culturi în condiţiile dotării cu tehnologii moderne de lucru, sisteme de irigaţii, sere şi solarii; Se pot obţine aici legume integral organice, mult căutate pe piaţa internă şi externă;
- Există pe raza comunei cca 150 ha de teren disponibil amenajării unor livezi de pomi fructiferi şi alte 30 ha disponibile viţei de vie – în condiţiile dotării cu tehnologii performante de lucru şi cu centre de colectare, prelucrare şi valorificare a fructelor;
- Apicultura este un alt domeniu ce poate fi dezvoltat, ţinând cont de bogata şi diversificata floră spontană şi de faptul că nu există poluare;
- Investiţiile în sectorul zootehnic urmăresc alinierea la standardele europene, ameliorarea raselor, creşterea productivităţii muncii şi introducerea de tehnologii noi care îmbunătăţesc calitatea produselor şi stimularea competitivităţii pe piaţa locală şi pe pieţe externe. În acest sens, se va sprijini consolidarea de noi ferme, promovarea asociaţiilor de producători precum şi dezvoltarea nişei de piaţă a agriculturii ecologice. Funcţionează în prezent în comuna Tuzla o ferme de caprine şi o fermă de ovine.

Industrie agroalimentara:

- Sunt necesare investiţii pentru amenajarea centre de prelucrare şi depozitare a produselor vegetale;
- Se pot realiza investiţii în amenajarea unor centre de tăiere-abatorizare, carmangerii, unităţi de colectare şi prelucrare a laptelui, a lânii, pieilor ş.a.;
- Cele cca 50 ha de luciu de apă recomandă investiţii în amenajarea unor baze de creştere şi procesare a peştelui;

ATRACTII

Aflată pe litoralul Marii Negre, Tuzla beneficiază de o plajă îngustă, sălbatică şi pitorească, foarte căutată de cei care apreciază liniştea.
      Tuzla a devenit un punct de atracţie major pentru amatorii de senzaţii tari deoarece pe Aerodromul Tuzla se efectuează salturi cu paraşuta şi zboruri de agrement. De asemenea, Aerodromul Tuzla este gazda Aero G.P-ului “Tuzla Fly In”, eveniment aviatic (echivalent al formulei 1) care concentrează cei mai buni piloţi militari şi civili din ţară şi din străinătate într-un remarcabil spectacol de acrobaţie.

Obiective turistice:

- litoralul Mării Negre;
- moschee;
- biserica construită de M.Kogălniceanu;

Educatie si cultura

Nr. total de unitati de invatamant - 3, din care:

- 1 gradinita cu 6 sali de clasa,
- 2 scoli cu 15 sali de clasa, 

In comuna Tuzla exista un camin cultural si o biblioteca (stare buna)

Situatia relatiilor de cooperare internationala

Localitatea Tuzla este infratita cu localitatile : Gure – Turcia si Hrusova - Moldova

Apartenenta la structuri asociative nationale

Asociatia Comunelor din Romania

 offers bg

Inca din timpuri stravechi, grecii antici au ajuns pana la tarmul Pontului Euxin, hotarand sa infiinteze aici colonii, care de-a lungul secolelor au rezistat vicisitudinilor istoriei. Fiind asezata in apropierea marii, la adapostul unui larg golf, zona litoralului a fost favorabila asezarii comunitatilor.

   Istorici dobrogeni precum Gheorghe Andronic sau Andrei Radulescu aratau ca: ”pe malul romanesc al Marii Negre, intre Calatis si gurile Dunarii, in afara de histria si Tomis au mai existat si alte colonii, printre care si Stratonis”. Acesti istorici sustin ca ratiunea prezentei grecesti in acest cadru geografic deosebit de primitor o aflam in ”beneficiile pe care natura locului le ofera: schimbul intens de marfuri cu populatia locala si exploatarea agricola”. (Andrei Radulescu - Istoria Dobrogei)

   Un alt sustinator al infiintarii de catre greci a cetatii Stratonis este Radu Vulpe, care citand izvoare mai vechi, vorbeste despre asezari grecesti intre care si Stratonis. Istoricul considera ca aceste cetati apartineau scitilor plugari, fiind escale grecesti prin care localnicii isi vindeau produsele agricole.

   In Constanta, langa vechea ”poarta a macelarilor” din vechiul Tomis, la intrare in Parcul Central, se afla o harta arheologica pe care sunt amplasate vechile cetati grecesti de pe malul Marii Negre. Intre acestea se poate regasi si Stratonis, dupa cum se poate observa in imaginea de mai jos:

Astazi nimic nu mai aminteste de vechea asezare intrucat datorita numeroaselor navaliri ale popoarelor migratoare, cetatea Stratonis a fost distrusa. Nici despre Tuzla evului mediu nu mai exista documente. Se stie totusi ca la mijlocul secolului al XIX-lea Tuzla exista intrucat in timpul sultanului Abdul Hamid al II-lea a fost construita aici o moschee. Pe zidurile acesteia a fost gasita o placa de piatra care atesta acest lucru. Putin mai tarziu, in 1884, a fost ctitorita biserica Sfanta Ecaterina de catre Mihail Kogalniceanu si fratele sau, Vasile.

     Etnicii turco-tatari povestesc ca in nord-vestul teritoriului exista o altra vatra a satului, Kucuk-Tuzla, ceea ce in limba turca inseamna Tuzla mica.

     Dupa cum reiese din inscriptia de pe candelabrul bisericii ortodoxe Sfanta Ecaterina, in 1884 localitatea se numea ”Capul Tuzla”.

Monografia localitatii Tuzla - prof. Constantin LUPEANU

Poziţionare geografică: Comuna Tuzla este situată in partea de sud-est a judeţului Constanţa, pe malul Mării Negre, la 20 km distanţă de municipiul Constanţa şi la 20 km distanţă de Mangalia;

Componenţa: Tuzla - centru administrativ;

Căi de acces: E 87, DN 39;

Suprafaţa: 6270 ha ;

Comuna Tuzla este situata la extremitatea central estica a judetului, pe litoralul Marii Negre, la 25 km de municipiul Constanta.

Comuna Tuzla se invecineaza la nord cu orasele Techirghiol si Eforie Sud, la vest cu comuna Topraisar, la sud-vest cu comuna 23 August, la sud-est cu Costinesti, iar la est cu apele Marii Negre.

La 3-4 km sud-est de localitatea Tuzla, linia tarmului, aproape rectilinie, formeaza un puternic intrand in mare, denumit Capul Tuzla. Pe faleza ce se inalta la 30 m deasupra nivelului marii. se afla un vechi far.

 

Populatia totala - la 1 iulie 2009 (stabila) - 6816
Populatia la 1 iulie - femei - 3476
Populatia cu domiciliul in localitate la 1 iulie - 6815
Populatia totala - la 1 ianuarie (stabila) - 6788
Populatia la 1 ianuarie - femei - 3464

Detalii pe siteul Directiei Judetene de Statistica Constanta - www.constanta.insse.ro