Inca din timpuri stravechi, grecii antici au ajuns pana la tarmul Pontului Euxin, hotarand sa infiinteze aici colonii, care de-a lungul secolelor au rezistat vicisitudinilor istoriei. Fiind asezata in apropierea marii, la adapostul unui larg golf, zona litoralului a fost favorabila asezarii comunitatilor.

   Istorici dobrogeni precum Gheorghe Andronic sau Andrei Radulescu aratau ca: ”pe malul romanesc al Marii Negre, intre Calatis si gurile Dunarii, in afara de histria si Tomis au mai existat si alte colonii, printre care si Stratonis”. Acesti istorici sustin ca ratiunea prezentei grecesti in acest cadru geografic deosebit de primitor o aflam in ”beneficiile pe care natura locului le ofera: schimbul intens de marfuri cu populatia locala si exploatarea agricola”. (Andrei Radulescu - Istoria Dobrogei)

   Un alt sustinator al infiintarii de catre greci a cetatii Stratonis este Radu Vulpe, care citand izvoare mai vechi, vorbeste despre asezari grecesti intre care si Stratonis. Istoricul considera ca aceste cetati apartineau scitilor plugari, fiind escale grecesti prin care localnicii isi vindeau produsele agricole.

   In Constanta, langa vechea ”poarta a macelarilor” din vechiul Tomis, la intrare in Parcul Central, se afla o harta arheologica pe care sunt amplasate vechile cetati grecesti de pe malul Marii Negre. Intre acestea se poate regasi si Stratonis, dupa cum se poate observa in imaginea de mai jos:

Astazi nimic nu mai aminteste de vechea asezare intrucat datorita numeroaselor navaliri ale popoarelor migratoare, cetatea Stratonis a fost distrusa. Nici despre Tuzla evului mediu nu mai exista documente. Se stie totusi ca la mijlocul secolului al XIX-lea Tuzla exista intrucat in timpul sultanului Abdul Hamid al II-lea a fost construita aici o moschee. Pe zidurile acesteia a fost gasita o placa de piatra care atesta acest lucru. Putin mai tarziu, in 1884, a fost ctitorita biserica Sfanta Ecaterina de catre Mihail Kogalniceanu si fratele sau, Vasile.

     Etnicii turco-tatari povestesc ca in nord-vestul teritoriului exista o altra vatra a satului, Kucuk-Tuzla, ceea ce in limba turca inseamna Tuzla mica.

     Dupa cum reiese din inscriptia de pe candelabrul bisericii ortodoxe Sfanta Ecaterina, in 1884 localitatea se numea ”Capul Tuzla”.

Monografia localitatii Tuzla - prof. Constantin LUPEANU